Парламентът прие доклада за дейността на комисията за ЧЕЗ

12:40, 17 май 18 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С голямо мнозинство Народното събрание прие доклада на временната комисия за установяване на фактите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Депутатите подкрепиха решението, с което правителството се задължи до края на годината да ревизира свое постановление в част "Енергетика", с което определя стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, като включи основни активи и дейности на електроразпределителните дружества, съобщи БНР. 

Народното събрание поиска службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, а Българската народна банка да предостави информация на Народното събрание за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

Една от констатациите в доклада гласи, че фирмата купувач "Инерком" не отговаря на критериите, които България е заложила като изискване за инвеститорите, отбеляза преди обсъжданията председателят на временната комисия Жельо Бойчев от БСП: "От работата на комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп - България е видно, че кандидат купувачът "Инерком България" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор". 

Крум Зарков от левицата припомни информация от сътрудниците на управителя на фирмата Гинка Върбакова: "Според нейните консултанти средства за финансиране на сделката тепърва ще се търсят. Питаме, кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком". Едно е сигурно, те са подставени лица, но сигурно е, че зад тези хора стои уродливото лице на политико-икономическата ситуация в България - всичко е задкулисно, всичко е мъгла". 

ДПС няма да подкрепи доклада, обяви Елхан Кълков, като критикува действията на правителството по казуса: "Настоящото правителство работи инерционно и хаотично и е на принципа "проба-грешка" и без чувство за поемане на политическа отговорност. Без каквато и да е коалиционна съвместимост в този толкова важен и имащ отношение към всички български граждани сектор".  

От партия "Воля" са подписали доклада с особено мнение, уточни Пламен Христов. Според него докладът няма да повлияе на сделката: "Ние изчистихме изцяло името на госпожа Върбакова, като за нея се произнесоха от разузнаването до ДАНС, до КЗК и кой ли още не, остана само да поискаме становище на Светия синод и мисля, че можем да я канонизираме. Според мен сега, след като приемем доклада, КЗК в най кратки срокове ще се произнесе, че няма основание да спре тази сделка и всички ще плеснем с ръце и ще се прегърнем".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама