Диалогът Атина-Скопие и Белград-Прищина продължава

12:07, 17 май 18 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на софийския форум се проведоха и две ключови двустранни срещи. На четири очи днес разговаряха премиерите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас. Късно снощи са разговаряли президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хачим Тачи. Те са се договорили за продължаване на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията, предаде БНР.

Държавите от региона ще имат споразумения за финансиране на големите инфраструктурни проекти след форума, като се очаква към политическата декларация да бъде подписан и анекс. В него се набелязват няколко приоритетни сфери на работа, сред които – транспортна и енергийна инфраструктура и дигитализация. 

Приоритет за европейското финансиране ще бъдат транспортните коридори – 4, 8 и 10. Техните маршрути преминават през повечето балкански държави и през България.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна успеха на Българското председателство, като посочи, че темата за интеграцията на страните от Западните Балкани отново е да дневен ред след 15 години. Борисов заяви, че държавите ще си тръгнат с яснота как да бъдат финансирани част от приоритетните проекти

"Тук са и Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка – шефовете им са тук, и най вече всички колеги до един дойдоха. Панели сме направили, в които ще се работи два-три дни, чак до петък. За да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира", заяви Борисов. 

Чрез въвеждането на тол системи за държавите ще е гарантирано, че могат да изплащат нисколихвените си заеми. Те ще получат и европейски грантове. 

Международните проекти ще спомогнат и за увеличаването на цялостната конкурентоспособност на региона, допълни икономическият министър Емил Караниколов. "Това е една от областите, в които не сме конкуренти, а партньори. Състоянието на транспортната инфраструктура и на пазарите играе ключова роля за подобряване конкурентоспособността на страните от Западните Балкани и целият регион", обясни Караниколов. 

В следващата многогодишна финансова рамка ще има отделени средства за държавите от Западните Балкани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама