Три часа е продължила нощната среща на Борисов с Меркел и Макрон за шофьорите

10:55, 17 май 18 / Политика 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов и канцлерката на Германия Ангела Меркел публично потвърдиха информацията, че са имали среднощна среща, на която са обсъждали пакета "Мобилност". Те съобщиха това пред жуналистите, които ги чакаха пред НДК за срещата на върха.

"Три часа продължи нощната среща в хотел "Хилтън", на нея са били обсъдене абсолютно всички аспекти на проблема с шофьорите", каза Борисов. Събеседниците му се притеснявали за условията, при които работят българските шафьори на тирове, затова, че не спят на хубави места и нямат добри хигиенни условия. 

Макрон и Меркел разпоредили на своите експерти да работят с нашите за уточняване на подробностите, каза Борисов. Меркел потвърди, че ще бъдат взети предвид всички подробности.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са се съгласили да прегледат българските предложения за смекчаване на ограниченията върху международните превози и да преговарят по тях, стана ясно от изявленията.

Българското предложение е прибирането на шофьора при семейството след 3-седмичен курс да е право, а не задължение. Освен това да остане правото на водача да почива в кабината на камиона, а не задължително на хотел, поне докато не бъде изградена подходяща инфраструктура за охрана на тировете. Освен това България има и предложение за по-високи командировъчни на шофьорите, но едва след 7 последователни дни командировка.

Няма нещо, което да не съм обяснил и очаквам да намерим решение. И президентът Макрон също обеща, Меркел се разпореди на нейните експерти още веднъж да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че българските шофьори са третирани лошо, не подържат хигиенни навици“, разказа Борисов тази сутрин.

Ще останем на масата на разговорите. Става дума от една страна за добра социална ситуация, от друга за възможни проблеми от новите регулации“, коментира пък Ангела Меркел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама