Грешките, които допускаме под душа

19:00, 19 май 18 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Замисляме ли се дали всичко, което правим в банята, е правилно. Някои наши малки навици могат да окажат голямо влияние върху кожата, косата, здравето и дори настроението ни, пише money.bg. Ето как.

Температурата

Ако сме от хората, които за броени минути превръщат банята в сауна, време е да променим този навик. Той е пагубен за кожата ни. Тя става суха, зачервена и раздразнена.

За разлика от горещия душ, студеният подобрява кръвообращението и еластичността на кожата. Ако се къпем вечер, може да залагаме на по-топла вода за постигане на релаксиращ ефект и по-лесно заспиване. Но сутрешният душ трябва да е по-хладък - за свежо начало на деня.

Сапуните

Вероятно имаме любим, с който ако не се натъркаме хубаво, все едно не сме се къпали. Някои ухаят така, че направо ни иде да ги изядем. Но прекомерната употреба на подобни продукти за лична хигиена може да доведе до изсушаване на кожата.

Ако забележим подобни признаци, добре е веднага да заменим сапуна си с такъв без парабени, оцветители и аромати. Най-добрата опция са бебешките.

Шампоанът

Най-честата грешка, която правим при него, е да не използваме правилния за нуждите на нашата коса. Но доста често и не употребяваме шампоана по точния начин.

Той трябва не само да се нанесе на главата и да се втрие с масажни движения, но и да бъде оставен да подейства за две-три минути преди отмиване.

Това важи най-вече ако имаме пърхот и ползваме специален продукт. Той има нужда от малко време да подейства. Иначе, може да не забележим желания ефект и след месеци.

Гъбата

Ако използваме гъба за баня или ексфолираща ръкавица, вероятно не се грижим правилно за тях. Ако след употреба ги оставяме мокри в банята, се създава перфектна среда за развитие на бактерии, които след това пренасяме върху кожата си.

Гъбата и ръкавицата трябва да се държат на сухо място и да се пускат в пералнята поне веднъж седмично. Добре е и да се сменят често с нови.
Бръсненето

Него трябва да го оставим за накрая. Така кожата ни ще е по-мека и порите ще са се отворили. Ако ексфолираме, трябва да го направим преди да хванем самобръсначката. А тя трябва да е остра, за да избегнем раздразнения. По същата тази причина най-добре е да използваме пяна или гел за бръснене.

Лицето

Неговото почистване също е на финала в банята. Благодарение на парата, порите са отворени и ще успеем да ги почистим по-ефикасно с избрания от нас продукт. Само не трябва да прекаляваме със скраба. Това важи и за тялото.
Хидратирането

Ако не го направим още под душа (вече има достатъчно продукти за тази цел) трябва да нанесем лосион, олио или каквото използваме в рамките на пет минути след излизането ни от банята. Преди това подсушаваме внимателно, без да трием кожата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама