Борисов: Срещата на ЕС в София не се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация

15:23, 16 май 18 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерската среща в София не се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация, коментира премиерът Бойко Борисов при откриването на конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК. "За наше най-голямо съжаление голяма част от  вниманието ни ще отиде с така нареченото ядрено споразумение с  Иран, търговските отношения с Щатите на фона на десетки човешки жертви в Палестина", допълни Борисов, цитиран от БНР.

Това са мои приятели не ги приемам и за гости даже - започна по време на откриването премиерът. Аз съм човек, който обича историческата памет да се пази. Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани. Беше много трудно, хич не им се занимаваше на нашите хора, но накрая се съгласиха и не само това, приеха го присърце. Това се дължи и на Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ние трябва да й благодарим, изтъкна Борисов, цитиран от "24 часа".

Това, което категорично мога да кажа в момента, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране в Съвета и ще стане, това са основните транспорти - жп и магистрали. Голяма част са изградени с европейско финансиране. Толсистемите, които се въвеждат в тези държави, гарантират, че могат да изплащат заемите. Аз съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене, включително и в Европа, каза още премиерът.

Аз съм готов довечера да говоря с колегите - евролидери, защо толкова се плашат от Балканите. Македония има 11 млрд. БВП, Сърбия - 41 млрд., Албания - 13 млрд., Косово- 8 млрд., Босна и Херцеговина- 17 млрд., Черна гора- 4 млрд. Брутният продукт на България е 57 млрд. „Като население Западните Балкани са по-малки от Румъния. Като БВП са като Словакия. Къде е толкова страшното, от какво толкова се плашим? В същото време това място генерира само войни и огромни разходи след това. Така, че бавно, с диалог, едно по едно, методично, капка по капка, най-накрая се съгласиха на тази важна среща. Днес всички ще присъстват на Съвета, каза
Борисов.

Премиерът се надява лидерите на Гърция и Македония да приключат спора за името на бившата югорепублика: "Ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл, ние само се надяваме и искаме ако може да си стиснете ръцете. Това как ще си стиснат ръцете и президентът Тачи, и президентът Вучич, ще трябва да покажат тук своето европейско лидерство, тук трябва да го направят."

Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска. За наше най-голямо съжаление голяма част от вниманието ни на срещата ще отиде за ядреното споразумение с Иран и търговските отношения със САЩ, а те стават на фона на десетки жертви в Палестина, коментира още Борисов.

Не можем да кажем, че Съветът се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация. Помагайте ни, защото ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Успели сме да ги доведем тук и да сложим проблемите, но всичко зависи от нас, успех, завърши премиерът.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама