Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип

14:16, 16 май 18 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. Теменужка Петкова запозна журналистите с решение на МС в изпълнение на решение на Народното събрание от 2 март тази година, с което беше възложено на министъра на енергетиката в срок до 30 юни тази година да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за оползотворяване на всички активи във връзка с проекта "АЕЦ "Белене".

Работна група от енергийни експерти беше натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването, съобщи БТА.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че предложението, което е внесла днес в МС, заедно с доклад на работна група, е да бъде направен опит проектът АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип, да се възобновят дейностите, свързани с възможността за реализация чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Ще трябва да бъде стартирана такава процедура, до края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява, допълни Теменужка Петкова. По думите ѝ само в рамките на една конкурентна процедура можем да се убедим доколко този интерес е реален.


Разгледахме и доста други варианти – проектът да се реализира изцяло на частен принцип, да се реализира от НЕК и от БЕХ, да се реализира като 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но от всички тези варианти ние се спряхме на варианта, свързан със стратегически инвеститор именно защото през последната година - година и половина е налице заявен сериозен инвеститорски интерес, мотивира се Петкова пред БНР.

Китайските инвеститори са препотвърдили интереса си към участието в този проект и те знаят много добре какви са условията, увери енергийният министър. По думите й, сега има възможност да се провери в рамките на една такава процедура дали подобен интерес е реален.

Надявам се до края на годината да можем да разработим процедурата за избор на стратегически инвеститор, подчерта Петкова: „Това не е лесна задача. Трябва да се направи много прецизно, да има обективни критерии, недискриминационни, така че да създаде условия за реална конкуренция. Което ще бъде един голям плюс за нас, защото ще можем да избираме между всички предложения най-доброто за България.“

Запитана зачертават ли се вариантите за доставеното оборудване Теменужка Петкова изтъкна: "Първата и най-важна задача за нас е да се опитаме да възстановим това, което до настоящия момент е инвестирал българският данъкоплатец в този проект. Това са близо 3 милиарда лева от парите на българските данъкоплатци – инвестиции в този проект. Единственият начин ние да възстановим това, което сме инвестирали до този момент, е като бъде търсена възможност проектът да бъде реализиран така, както той е нотифициран от Европейската комисия, така, както е получил всички разрешения от Агенцията за ядрено регулиране, ОВОС, ПУП, разрешение за строеж. Това към този момент е икономически най-обоснованият вариант и вариантът, който би защитил в най-голяма степен нашите национални интереси. Затова смятам, че първо трябва да се опита с този вариант. Не сме затворили вратите за друга опция, но смятам, че сме длъжни да направим опит да намерим стратегически инвеститор за този проект и той да бъде реализиран по проекта, който е одобрен.“

Предлагаме парламентът да ни даде такъв мандат - ако парламентът прецени, продължаваме напред, допълни Теменужка Петкова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама