Атанас Скатов поема на експедиция към Еверест

12:45, 16 май 18 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атанас Скатов вече се намира в град Тингри и след два дни планира да потегли към Еверест. Пред БНР той разказа, че в момента е с едва 20% от силите си, затова му трябва малко почивка, за да се възстанови след изкачването на осемхилядника Чо Ою, този път без допълнителен кислород.

„Ако силата реши, че заслужавам отново да отида на Еверест, планът е Еверест. Трябва ми малко да се възстановя, защото много се изморих на експедицията на Чо Ою и съм, според мен, с не повече от 15-20% енергия и поне два дни ми трябват, за да тръгна към Еверест“, каза алпинистът.

Скатов обясни, че китайските власти смятат от следващата година да задължат всеки, който иска да изкачва Еверест, да се възползва от услугите на шерпите.

„А за Шиша Пангма и Чо Ою трябва на двама алпинисти, поне един шерп. Аз бях на една международна експедиция, на която само една участничка от Румъния имаше шерп, а всички останали си бяхме солово. Трябва сам да си качиш цялата екипировка и инвентар. Кислородът се ползва единствено и само по време на атаката – от 7000 метра нагоре, но за да не ползваш кислород трябва да си предварително добре климатизиран, което означава да си спал в последен лагер“, обясни той.

Скатов съобщи, че планува да изкачи и Еверест безкислородно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама