БСП и ГЕРБ влязоха в пореден остър спор относно действията в защита на превозвачите

12:05, 16 май 18 / Политика 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП и ГЕРБ влязоха в пореден остър спор в парламента заради пакета за „Мобилност“, който засяга транспортния бранш, съобщи БНР. Димитър Денчев от левицата порица правителството, което, по думите му, е пропуснало повече от година да защити интереса на българските превозвачи.

„Подобно предложение не е нещо повече от добре прикрит протекционизъм, който разделя Европа и правителството отдавна трябваше да търси общата позиция на засегнатите страни от предложенията в пакета за „Мобилност“, а не по познатият ни пожарникарски начин, да се разтича в последната секунда. Но, какво пък, цената на един бранш сигурно си струва, когато Меркел каже историческото: "Браво, Бойко", заяви Денчев.

Станислав Иванов от ГЕРБ оспори твърденията на БСП. Иванов обясни, че още миналата година, дни след внасяне на законодателните мерки в Европейската комисия, правителството е определило т.нар. „червени линии“, от които не може да отстъпи, а именно изискванията за почивката, за каботажа и за спането в кабината. Станислав Иванов припомни решенията на кабинета от вчера, които страната ни ще внесе в Съвета следващата седмица.

„Какво е загубило, уважаеми дами и господа? Кога вие влязохте в тази тема? Преди една седмица влязохте в тази тема и експлоатирате тази тема, защото в момента ви е изгодно. На внушението, че утре ще има протести, искам да ви кажа, че утре няма да има протести. Утре ще има мирно шествие, което ще бъде в подкрепа на българското правителство“, заяви Иванов.

По-рано БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за действията, които правителството предприема в защита на българските превозвачи от т.нар. пакет "Мобилност", предлаган в Евросъюза. Заместник-председателят на "БСП за България" Драгомир Стойнев определи ситуацията като кризисна и припомни, че утре от бранша излизат на масов протест.

„Тук не става въпрос за заяждане, става въпрос за загриженост за българските превозвачи, става въпрос за над 100 хиляди български домакинства, които реално са заплашени от фалит. Нека да изслушаме министър-председателя за неговите стъпки, действия, намерения, начина и политиката, която ще проведе българското правителство, за да  защити този сектор“, заяви Стойнев.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ припомни, че Народното събрание е дало мандат на правителството да приеме позиция в защита на превозвачите, които се обявиха срещу законодателния пакет на Европейската комисия и добави. „Ние вече демонстрирахме подкрепа и на българското правителство, и на българските превозвачи, ще бъде предадено на господин Борисов“, заяви Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама