Атанас Скатов: Боян Петров може да е паднал в пукнатина

10:10, 16 май 18 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 11-ия ден от спасителната операция един хеликоптер е излетял от Катманду, за да се включи в издирването на алпиниста Боян Петров под връх Шиша Пангма, съобщиха от екипа на българина.

По план спасителите се насочват от базовия лагер към лагер 1 и ако има възможност, ще тръгнат и към лагер 2. Шерпи и алпинисти ще претърсват за следи от Боян Петров в ниските части на върха.

„Времето е сравнително добро за търсене с хеликоптер. В момента екипът се движи близо до Неланг, за да достигне Шаша Пангма. Както ни беше казано от ръководителя на въздушната акция днес ще се проведе още едно търсене на Боян, преди да се вземе крайно решение за финал на спасителната мисия“, съобщиха във Facebook от спасителния екип.

Боян Петров е паднал в цепнатитна - това е най-вероятното, заяви пред bTV алпинистът Атанас Скатов, който по същото време, когато Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м).
 
Двамата с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света.

"Има много пукнатини под Шиша Пангма, а падна и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо 12 дни Боян не може да бъде открит. "За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", подчерта алпинистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама