Манфред Вебер: Очевидно е, че Путин има интерес Европа да е разцепена

10:40, 16 май 18 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това че Западните Балкани са във фокуса на събитията е голям успех на българското европредседателство и специално на Борисов.  Искаме да сигнализираме отново на Балканите, че те са част от Европа. Време е да говорим за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви перспективи стоят пред тях. Това каза за БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП, цитиран от 24 часа.

"Трябва да бъдем честни. Не може да очакваме пълноправно членство на държави от Западните Балкани. За да не се чувстват хората отблъснати трябва да постигнем практичен напредък. ЕС вече участва с немалко финансиране там. Още днес ние сме представени солидарно и трябва да кажем, че самите държави трябва да се постараят в своето развитие - за борба с корупцията, за образованието на младите хора. Най-големи напрежения имаме в Босна и Херцеговина.  Косово като независима държава трябва да бъде респектирана и да говорим със Сърбите да постигнем стабилност.  Знам, че сръбският премиер ще присъства, това е възможност да говорим. Няма да бъде възможно приемането в ЕС с отворени граници. Трябва да бъде ясно, че трябва да се решат всички въпроси, свързани с граници, преди да продължим. Европа трябва да бъде подготвена за това разширение. Европа не реагира достатъчно бързо при решенията. Много от решенията трябва да бъдат вземани единодушно. Ние самите европейци трябва да се подготвим, за да понесем това разширение", каза Вебер.

"България е нещо като мост с Турция и Русия. Украйна е разкъсана между Изтока и Запада, канили сме Русия да отчетем, но те отказват. В Сирия Асад оцелява само заради бомбандировките на Русия в Алепо. Русия е готова на война, за да наложи своите интереси. Намесва се в Испания, във Великобритания, за да може да отслаби Европа. Очевидно е, че Путин има интерес Европа да е разцепена. Когато между нас има разногласия е по-лесно да ни дестабилизира. В Иран имаме общи интереси, трябва да намерим път да си сътрудничим. Ние се нуждаем от Москва, а не да върви в посока война. Важно е санкциите да продължат, докато няма решение по въпроса с Източна Украйна", добави той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама