Звезден рожденик: Григор Димитров

09:20, 16 май 18 / Любопитно 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува тенисистът Григор Димитров, който навършва 27 години!

Гришо е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP (Асоциацията на професионалните тенисисти), като най-значимите от тях са на турнирите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати. За първи път се изкачва в Топ 10 на световната ранглиста през м.юли 2014 г. На 20 ноември 2017 г. достига до своето върхово постижение, 3-то място сред най-добрите тенисисти в света. Любимите му настилки са хард (твърда) и трева.

Състезава се за отбора на България за Купа Дейвис от 2008 г., като в актива му има общо 20 победи и 4 загуби.

Григор е роден на 16 май 1991 г. в Хасково, България, като единствено дете на баща си Димитър Господинов Димитров, треньор по тенис, и майка си Мария, спортна учителка и бивша волейболистка. За първи път хваща ракета, когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи баща му, но след като хасковлията доказва таланта си на турнирите за юноши става ясно, че той ще трябва да се развива в други условия. Едва на 16 години Григор прави своя избор и се отдава на професионалния спорт. Тогава пръв му протяга ръка Христо Стоичков, който по всякакъв начин помага за развитието на неговата кариера. След това Гришо печели стипендия от фондацията на друга наша футболна звезда – Димитър Бербатов.

През 2007 г. Димитров се присъединява към академията „Sanchez-Casal“, където тренира под ръководството на Емилио Санчес и Пато Алварес.

Година по-късно хасковлията се мести в Париж, където става част от академията на Патрик Муратоглу и прекарва там следващите четири сезона. През този период негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу. След като под тяхното ръководство не успява да постигне желаният голям пробив в световния тенис, в края на 2012 г. българинът взема решение да се присъедини към шведската академия „Good to Great“ и с помощта на Микаел Тилстрьом дебютира в Топ 30 на световната ранглиста.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама