Шестте балкански държави подкрепят заключителната декларация за срещата на ЕС

15:15, 15 май 18 / Политика 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева увери, че заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която предстои да бъде подписана, е одобрена от 28 страни-членки и ще бъде подкрепена от всички лидери на шестте балкански държави.

„Очакванията към срещата наистина са големи, защото тя е първата такава от 15 години. Декларацията, която е одобрена вече от всички 28, която ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, освен ясната политическа подкрепа за европейската им перспектива, е придружена от анекси към нея, допълнения, които са свързани с конкретни резултати за гражданите на тези държави. Убедена съм, че лидерите ще вземат решения, които гражданите на страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“, съобщи Захариева, цитирана от БНР. 

Коментара си Захариева направи по време на конференция, посветена на икономическото и социалното сближаване в региона, а във форума на високо равнище участват представители на европейски и български институции, на граждански организации от всички държави от Западните Балкани, дипломати и експерти. 

Конференцията се провежда в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя се фокусира върху теми като европейската перспектива на региона и процеса на икономическото и социалното сближаване. Акцент се поставя и върху правата и овластяването на уязвимите групи в държавите от региона. 

Форумът се организира от Европейския икономически и социален комитет и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме главния заместник помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милърд, с която ще обсъдят теми от международния дневен ред, сред които сигурност и отбрана, енергийни и икономически въпроси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама