Отбелязваме Европейски ден за борба с меланома

09:00, 16 май 18 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година около 38 000 са новите случаи на онкологични заболявания по данни на Националния раков регистър, приблизително 5000 от тях са туморите на кожата. Най-честите диагнози сред тях са базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият вид кожен тумор е малигнения меланом. 

Рискови за развитие на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси. Също така онези, при които са налице диспластични невуси – бенки, които са на нивото на кожата, с неравномерно очертание и оцветяване. Промяната на размера и цвета на бенките обикновено е първи признак на израждането им.

Изложени на опасност от развитие на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни роднини с доказан меланом. Друга рискова група са работещите на открито, които остават изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло. Също така хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. 

Слънцето може да бъде опасно и във високите планини през зимата, тъй като ултравиолетовото лъчение е налично и тогава. Препоръчително е повишено внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист. Навременната диагностика на меланома може да спаси и вашия живот, наблягат лекарите. 

Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Ако имате бенки или кожни образувания, които ви притесняват, трябва да се обърнете към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори.

Лекарите с тази специалност в България са едва десетина и работят в онкологични центрове. С помощта на специализирани изследвания, които не са достъпни в обикновени кабинети, се определя видът и опасността на кожното образувание.

Въпреки, че много малко бенки се променят в меланом - най-агресивният вид рак на кожата, някои могат да се развият до този тип рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом са обикновено с неправилна форма, съдържат различни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив.

Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този вид рак на кожата, защото той може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран навреме. Не горете бенките с лазер, ток или други подобни методи!

Вместо това, ако забележите бенка която да променя цвета си, формата, размера да се надига над нивото на кожата, образува корички или ви сърби, се консултирайте с онкодерматолог. Най често меланома е като кафяво-черно петно на кожата, но може да изглежда като черно или синкаво кафяво възелче, а понякога като червникаво възелче без оцветяване. 

Патоанатомичното изследване на тъканта е единственият начин за поставяне на тази диагноза. Ето защо изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е напълно противопоказно. Много устойчив мит е, че „бенките не се пипат“. Напротив – ако в една бенка, която е напълно доброкачествено образувание, се развие меланом или има съмнение за това, задължително е да се отстрани на 1-2 мм, изцяло и в здраво. Колкото по-рано опасната бенка се изреже напълно, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване без медикаменти.

Лекарите съветват:

Колкото по лесно изгаряте от слънцето толкова риска от злокачествени кожни тумори е по-голям. Не изгаряйте!

Ограничавайте излагането на слънце, особено между 10 и 16 ч. , когато слънцето е най-силно.

Докато сте на открито, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите). Използвайте качествена фотозащита, слагайте достатъчно количество следвайки инструкциите за употреба.

Носете шапка и слънчеви очила

Бъдете облечени по възможност със светли дрехи с дълги ръкави

При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама