Искания за неизплатени заплати се подават до 16 май

07:40, 15 май 18 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на 16 май изтича окончателният срок, в който работници могат да подадат искане за неизплатени заплати през последните три години от 1 февруари 2015 година. Манолова прикани всички работници, които са обект на трудова експлоатация, да сигнализират институциите. Ако имат притеснения, да го направят пред омбудсмана. 

По думите на Манолова има проблем с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислени и неизплатени трудови възнаграждения, като в някои от случаите това е от нехайство на работодателя, а в други поради умишлено укриване. В случай, че проблемът е законодателен, сме готови да предложим промени в търговския закон, в закона за счетоводството за сериозни санкции в тези случаи, каза Манолова. 

След инициираните от омбудсмана законодателни промени вече съществува възможност работниците да получават забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания, а ИА ГИТ може да инициира от името на служителите производство по несъстоятелност срещу некоректен работодател. Когато институциите работят заедно, резултати има, заяви Манолова.

След промените в трудовото законодателство, приети през миналата година от парламента 70 работодателя са платили на работниците дължимите суми. Това отчете омбудсманът Мая Манолов. Подадените заявления за неизплатени заплати за отминали периоди от началото на годината са около 5000, обработени са около 1900 от тях, изплатените до момента суми са в размер на около 600 000 лева, а до средата на годината се очаква да бъдат изплатени около 4-4,5 милиона лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама