Петкова: До края на годината обявяваме процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”

13:35, 14 май 18 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България трябва да потърси възможно ст за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“. За да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018“ в Сочи, цитирана от БГНЕС.

Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“.

„Решението, което предлагаме е ясно“, каза тя и добави, че разполагаме с много сериозни активи. „Всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента“, подчерта министър Петкова.

Според нея единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект.

„Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че ще уведоми руските ни партньори и потенциалните инвеститори, след като бъде взето решението на НС.

„След това ще бъдат проведени срещи с производителите на оборудването, с потенциални инвеститори. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически инвеститор, или стратегически инвеститори“, каза тя.

Петкова каза, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че НС ни даде мандат. „Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, добави енергийният ни министър.

На въпрос дали има вероятност АЕЦ „Белене“ да бъде изградена по модела на унгарската „Пакш“, Петкова каза, че и такъв вариант се разработва от Министерството на енергетиката. „Там има определени параметри, които на този етап се разминават с нашата визия да няма държавна гаранция, да няма договори за дългосрочно изкупуване. Аз мисля, че по-добрият вариант е да се опитаме да реализираме проекта в тези рамки, които правителството е задало още преди 2 г. , когато излезе решението на арбитража и когато за всички нас беше важно, че трябва да се търси решение за оползотворяване на оборудването“, уточни министър Петкова.

На въпрос дали „Росатом“ ще участват в строителството на АЕЦ „Белене“, Петкова заяви: „Колегите от „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването. Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“.

Министър Петкова заяви, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие. „НЕК притежава всички активи, всички разрешителни. Това, което смятаме, че е добре да се направи в случая, е държавата да участва чрез активите, които притежава. Те ще бъдат отделени в една отделна проекта компания. Тя ще проведе процедурата за избор на инвеститор“, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама