Спасителите, които търсят Боян Петров, са достигнали връх Шиша Пангма

09:38, 14 май 18 25 826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спасителният екип, който в последните дни издирва алпиниста Боян Петров в района на Шиша Пангма, са достигнали до самия връх. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщи БНТ.  На слизане ще бъде направен допълнителен оглед.

Кирил Петков, който се намира в Хималаите, заяви, че спасителната група е стигнала на 10 метра от върха Шиша Пангма. "Те почти стигнаха самия връх, сега се обсъжда, че трябва да се върнат, надяваме се абсолютно безопасно, гледайки надолу вече в по-ниските части на планината, ако случайно забележат нещо, слизайки надолу. Говоря с най-добрите тука и те казват, че няма начин на под 10 метра от върха или на самия връх човек да оцелее толкова време."

Кирил Петков беше категоричен, че над лагер 2 по пътя към върха, след толкова много дни, от които Петров е в неизвестност, шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек”. „Днес времето се влоши сериозно. Има мъгла в цялата планина, вали сняг, няма никаква видимост”, каза още Петков.

Той похвали усилията на китайските спасители, които полагали неимоверни усилия, за да открият Боян Петров. "Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Петков.

Друга група вече мина по същото трасе, но откри само предмети от стари експедициии и продължи нагоре. 

Координаторът на експедицията Деян Петков каза, че спасителните екипи са успели да се изкачат преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки. "Набелязали сме някои точки между лагер 3 и лагер 2, които трябва да бъдат огледани. Затова част от спасителите ще тръгнат надолу. Други ще атакуват върха, защото в момента има прозорец "добро време", който ще продължи няколко дни", обясни Петков пред NOVA.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама