Гърция и Македония на крачка от решаване на спора за името

18:36, 12 май 18 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на външните работи на Гърция и Македония проведоха "трудолюбиви и интензивни" разговори днес по-рано, за да преодолеят различията си в десетилетния спор относно името на бившата югославска република, който усложни надеждите за присъединяване към ЕС и НАТО.

Спорът започна през 1991-ва година, когато Македония се откъсна по мирен начин от бивша Югославия, обявявайки своята независимост под името Република Македония, припомни „Ройтерс“.

Гърция, която има свой регион, наречен Македония, поиска от съседката си да промени своето име, както и това, което се казва, че са "иредентистки" забележки, в македонската конституция, която според Гърция трябва да бъде променена.  Спорът блокира стремежа на Македония да се присъедини към ЕС и НАТО.

"Намираме се в много деликатна фаза, решаваме едни от последните останали различия", заяви македонският външен министър Никола Димитров ден преди срещата с гръцкия си колега и посредника на ООН Матю Нимиц.

За 11 месеца успяхме да станем много близки на лично ниво, каза Димитров пред репортер в кулоарите на среща на балканските външни министри в Гърция вчера. "Ако можем да постигнем този пробив, за по-малко от 11 месеца, вероятно за 11 седмици, ще има огромно облекчение", каза Димитров.

Срещата в курорт източно от Атина се провежда пет дни преди срещата на върха в София ЕС - Западни Балкани, където се очаква и премиерите на двете страни да обсъдят въпроса.

И двете страни виждат тази година възможност за решат проблема. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява да реши въпроса, за да получи повече политическо влияние в Европа и в същото време да увеличи популярността си в страната, за която много гърци смятат, че дълговата криза и трите големи спасителни плана са компрометирали нейния суверенитет.

Македонският премиер Зоран Заев, който дойде на власт преди една година, иска да ускори присъединяването на страната към ЕС и НАТО, за да увеличи международната подкрепа за крехката си коалиция.

Гърция заяви, че компромисът може да включи съставно име с географско или хронологично определение, с което страната ще бъде известна във всички международни институции - така нареченото име "erga omnes". Като възможни имена се посочват Горна Македония или Северна Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама