Филм за единственото успешно бягство от концлагер с премиера в София (ВИДЕО)

11:30, 13 май 18 / Култура 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Единственият лагер на смъртта „Собибор”, от който успешно са избягали концлагеристи, е тема на новия руски художествен филм със същото име, който ще има българска премиера на 17 май в кино „Люмиер Лидл”, както и още две ексклузивни прожекции на 19 и 20 май. България е част от световната премиера на филма – след Полша, Русия и САЩ и преди Германия и Израел.
 
Тази година се отбелязват 75 години от масовото бягство от лагера на смъртта, който по лична заповед на Хайнрих Химлер е изцяло заличен, за да се скрие позора от извършените престъпления.
 
Популярният руски актьор Константин Хабенски, познат от заглавия като „Дневна стража”, „Нощна стража”, Неуловим", "Световна война Z" и „Ерата на първите”, прави режисьорския си дебют с продукцията, с която, по негови думи, иска да отдаде почит на жертвите, намерили смъртта си в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Той казва също, че няма претенции за създаване на документална картина на събитията, макар да се е придържал максимално до историческите факти.
 
Хабенски изпълнява и една от основните роли във филма – тази на Александър Печерски, който въпреки всички ужаси в лагера успява да вдигне духа на хората и да организира бягството на всички затворници.
 
Холивудската знаменитост Кристоф Ламбер пък е в образа на командира на лагера Карл Френзел, който според Хабенски има външния вид на вълк, но във филма личи и неговата уязвима страна, той също в известен смисъл е жертва на антисемитизма.
 
„Собибор” рисува завладяваща, драматична и разтърсваща картина за силата на човешкия дух и жаждата за справедливост.


 
Историческа справка:
На 14 октомври 1943 г. близо 300 затворници под ръководството на съветския офицер, евреинът  Александър Печерски въстават в концлагера "Собибор". Те убиват 12 надзиратели на СС  и масово се втурват в горите през минно поле. Голяма част от тях умират по пътя или са предадени от местното население. Едва около 50 от тях се спасяват.
 
Билети за „Собибор” може да закупите на касите на НДК и на tickets.ndk.bg

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама