Как да различите алергията от настинка?

10:00, 13 май 18 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В световен мащаб се наблюдава нарастване броят на страдащите от алергия. Ежедневно всеки човек влиза в контакт с различни видове потенциални алергени. С индустриализацията и навлизането на чуждестранни продукти на пазара, било то във вид на храна, козметика и други, ние поставяме имунната си система на изпитание.

Алергията представлява повишена чувствителност на организма спрямо определени вещества от заобикалящата ни среда, които при обикновени условия не предизвикват реакция. При развитието на алергична реакция организмът приема съответния алерген за заплаха и последва реакция, с цел изхвърлянето му от организма.

Попадането на алергена през дихателните пътища води до появата на бистър, воднист секрет от носа, който е дразнещ и се съпровожда със сърбеж и чувство за парене. Носната лигавица е оточна, поради което носът се запушва и дишането се блокира. Налице е многократно залпово кихане. Всички тези симптоми са с цел по-бързото извеждане на алергена от организма, тъй като той се приема за нещо вредно.

Често е налице и зачервяване на очите, сълзене и сърбеж, заедно с чувството за парене – симптоми на алергичен конюнктивит.

Обикновено при настинката кихането не е на по-големи интервали и без данни за сърбеж в носа. При обективно изследване носната лигавица при алергия е бледа и оточна, за разлика от тази вследствие на инфекциозен причинител – розова до силно зачервена или ливидна. При наслагването на бактериална инфекция носният секрет променя цвета си – от бистър става гъст, жилав и с жълт до жълто-зелен оттенък.

Често при развитието на алергия може да има и кожен обрив. Най-често в участъците от кожата в пряк контакт със съответния алерген.

Умората и раздразнителността също могат да са част от симптомите при нелекувана алергия с хроничен ход на протичане. Главоболие може да има както при настинка, така и при алергия.

Повишаване на телесната температура говори за вирусен или бактериален причинител. Наличието на температура не е характерен симптом при алергии, пише puls.bg.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама