Какво става, когато ни ухапе комар?

17:30, 13 май 18 / Любопитно 25 969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В топлите пролетни вечери, без значение в града или сред природата, никога не оставаме сами. Ако спрем на едно място, около нас бързо се събира рояк гладни женски комари.

Обикновено комарите се хранят с растителен сок и нектар от цветята, и мъжките не хапят.

Нуждата от кръв е свързана с производството на яйца от женския комар - тя осигурява необходимите белтъци за развитието на яйцата. При някои комари кръвта е задължителна храна, за да започне образуването на яйца, а при други тя само спомага за формирането на по-голям брой от тях.

Устният апарат на комарите има необичайни свойства - от една страна успява да пробие кожата, а от друга се оказва толкова гъвкав, че може да се огъва под прав ъгъл. И не само това - комарът сам контролира движенията и огъването на хоботчето си.

Различни фактори ни правят по-примамливи за досадните насекоми - ако тялото ни отделя повече топлина, бременни сме или имаме богата бактериална микрофлора по кожата, вероятността да привличаме повече комари е и по-голяма. Те биват привличани и от издишания въглероден диоксид.

Веднъж кацнал върху нас, комарът бързо намира подходящо място да пробие кожата и да потопи хоботче в някой малък кръвоносен съд. В този момент той отделя вещество, което разширява кръвоносния съд и предотвратява кръвосъсирването с цел по-удобно кръвосмучене, както и обезболяващи, за да не разберем какво се случва.

Защо сърби

Слюнката, която комарът отделя в мястото на ухапването, има и друг ефект - имунната система я разпознава като враг и се отделят хистамини.

Към мястото се стичат лимфоцити, чиято цел е да се преборят с вражеската слюнка, а всичко това се проявява като сърбяща пъпка върху кожата.

Колкото повече я чешем, толкова повече хистамин се отделя и толкова повече сърби. Почти нищо не може да помогне за по-бързото минаване на неприятните последствия - освен да не пипаме мястото, а ако е непоносимо, да сложим лед.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама