Защо някои хора свалят килограми по-трудно?

17:00, 06 май 18 25 2666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нека ви запознаем с  пет изненадващи фактори, които могат да повлияят на теглото ви, според BBC и филма "Истината за затлъстяването"(Документален филм, който разглежда най-новите научни изследвания в областта на затлъстяването). Крис Бавин разкрива колко малки промени могат да ни помогнат да увеличим максимално шансовете си да отслабнем. Кога е най-доброто време за хранене и как нашите бактерии в червата могат да ни „запушат“.

1. Чревни микроби

Професор Тим Спектор наблюдава и измерва близнаци в рамките на 25 години за да сравни техните организми. Оказва се, че те споделят същия ген, но единия тежи с 41 кг. повече от другия. От къде идва тази разлика?

Според него разликата идва от микроорганизмите, които живеят в червата на хората. „Всеки път когато хапваме нещо, ние също храним десетки трилиони микроби. Така никога не се храним сами“, споделя професорът.

Здравословното хранене и различни диети са богати на различни източници на фибри, а това създава по-богата редица чревни микроби.
За това професор Спектор предупреждава хората да консумират само половината от фибрите, които трябва да приемат.

Добри източници на фибри са:

-бобени изделия

- плодове ( горски и круша)

- зеленчуци ( броколи и моркови)

- пълнозърнести закуски

- ядки

2. ген

Защо някои от нас, спазвайки диети и редовни тренировки,  не виждаме резултати, а други с много малки усилия успяват да свалят излишните мазнини?

Учени от университета в Кеймбридж смятат, че 40-70% от ефекта върху теглото ни оказват гените, които наследяваме.

Това е лотария“, казва професор Садаф Фарооки.

Ясно е, че гените са включени в регулирането на нашето тегло и ако имаме някаква грешка в някои гени, това може да бъде достатъчна причина за затлъстяване“. Например: някои гени могат да засегнат апетита на човек, количеството и вида на приеманата храна. Гените оказват влияние върху изгарянето на калории и са отговорни за това как телата ни могат ефективно да се справят с разграждането на мазнини.

3. Часът

Специалистът по затлъстяване д-р Джеймс Браун казва, че колкото по-късно ядем, толкова по-вероятно е да наддадем тегло. Причината не е защото сме по-малко активни през нощта, както смятаме че е логично, а заради нашите „вътрешни часовници“.

Това ще рече, че тялото ни е „настроено да обработва калории много по-ефикасно през деня, когато е светло, отколкото през нощта, когато е тъмно“ казва той.

Приемането на по-голямата част от калориите преди 19:00 часа, може да ви помогне да отслабнете.

Поради тази причина хората, които работят на смени и нередовни часове имат по-голям риск от затлъстяване.

4. Нагласа (измами мозъка си)

Хуго Харпър, който изследва поведенческите стереотипи, предлага редица начини за подсъзнателна промяна на хранителното ни поведение, вместо да разчитаме на изгарянето на калории.

Премахването на визуалните изкушения може да бъде по-ефективно,вместо разчитането на съзнателна воля.

Така че, не разполагайте с нездравословни закуски на кухненския плот - вместо това поставете плодова купа или здравословни закуски.

Не се настанявайте с цял пакет бисквити пред телевизора, а поставете количеството, което сте планирате да ядете в една чиния и не си досипвайте.

Изберете диетични варианти на безалкохолни напитки. И намалете размера на порциите.

5. Хормони

Успех в хирургията е не само да се създаде по-малък стомах, но и промяна в хормоните.

Апетитът се контролира от нашите хормони и е установено, че най-ефективното лечение на затлъстяването е намеса в хормоните, които ни карат да се чувстваме гладни.

Изследователи от Империал Колидж Лондон са пресъздали чревни хормони, които причиняват промени в апетита.

Процедурата съдържа смес от три хормона, които се инжектират на пациента, всеки ден в продължение на четири седмици.

"Пациентите се чувстват по-малко гладни, хранят се значително по-малко и губят около 28 кг. само за 28 дни", казва д-р Триша Тан.

Ако лекарството е доказано безопасно, планът е да се използва, докато пациентите не достигнат здравословно тегло“, обнадеждени са учените.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама