Българи разработват маска срещу мръсен въздух

17:40, 02 май 18 25 663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникални маски, които ще помагат на хора с респираторни проблеми и ще пречистват въздуха разработват екип от българи. Замисълът е пречистването на въздуха да става на 99%. Вече е достъпно и приложението, което ще бъде свързано към маската. То се казва Airlief и е напълно безплатно, като може да се изтегли на Android, и на IOS, съобщава БНР.

Всяка от маските ще има индивидуален дизайн, филтри, дори и смарт устройство, което да показва колко е замърсена средата, в която живеем и колко са фините прахови частици във въздуха. Това разказа инициаторът на проекта Airlief Петър Живков, на когото идеята му хрумнала, докато работел за международна компания във Виетнам.

Маската е умна, защото събира информация от външната среда, комуникира с мобилно приложение и известява околните колко е мръсна средата чрез светлинен индикатор. 

"Респираторно болен съм от дете. Когато живеех във Виетнам се сблъсках за първи път с наистина мръсен въздух. Само за две седмици се отключиха всички респираторни проблеми, които бяха поотшумяли с времето. След време, когато се прибрах в България, на един Хакатон решихме да видим какви са иновациите, които могат да се направят, и разбрахме, че маските са един продукт, който не се е променял от години", припомня си Живков.

От миналата седмица е достъпно приложението, което ще бъде свързано към маската. "Спрямо локацията ви приложението вижда колко е замърсен въздухът около вас, свързвайки се чрез най-близкия сензор. То може да се използва не само в България, но и в още 75 държави. Това, което го прави уникално, е, че разработихме заедно с доктори и хора с респираторни проблеми прагматични съвети спрямо замърсяването навън. Тоест когато е чисто времето, когато е хубаво да се разхождаме навън, да ви известява да се разхождате, да проветрявате. Когато е много лошо замърсяването - да ограничим излизането, да носим предпазни средства, да се използват домашни пречистватели", обяснява Живков.

Инициаторите на проекта работят и по друг хардуерен продукт под формата на очила, който помага за почистване на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама