Мобилните телефони са една от причините за гръбначните изкривявания

16:00, 27 апр 18 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неправилната стойка докато разглеждаме социалните мрежи или пишем съобщения натоварва гръбначния стълб и врата и може да доведе дори до мигрена. 85% от българите сърфират в интернет през смартфона си, показва изследване на Националния статистически институт.

Учениците у нас нямат право да използват телефона си по време на час, но имат право да го носят със себе си. Опит за пълна забрана направиха в няколко училища, но заради неуспех тя беше отменена. В 18-то училище са намерили друго решение, разказва БНТ.

"Те са вече големи хора и забраните не действат. В часовете на класа даваме им съвети да не ползват постоянно телефоните, да имат поне 15-20 минути почивка. Да внимават каква стойка заемат, не само с телефоните, но и пред компютрите, за да могат да не получават здравословни проблеми, гръбначни изкривявания", обяснява Десислава Николова - заместник-директор на 18 СУ "Уилям Гладстон".

Наведените към телефона или компютъра глави често водят до гръбначни изкривявания. За да се облекчи болката, специалистите съветват да се правят упражнения с еластична лента няколко пъти на ден.

"Все по-често срещаме деца с т. нар. "кифоза", което е гръбначно изкривяване, което изглежда по този начин - раменете са приведени надолу и напред, главата е изместена напред, което води до напрежение в шийните прешлени и много чести главоболия и схващане на горната част на гръбначния стълб", коментира Маруся Иванова - специалист по гръбначни изкривявания.

Специалистите съветват да се правят упражнения всеки ден, а не само при поява на болка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама