Първа копка на новите мощности на завода за преработка на царевица в Разград

09:00, 27 апр 18 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще присъства на първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица „Амилум България“ в Северната индустриална зона на Разград. Заводът чества и 25 години от приватизацията си. На събитието е поканен премиерът Бойко Борисов.

"Амилум България" инвестира 242,472 млн. лева в новите мощности и разкрива 54 нови работни места. 

Основната дейност на завода е извличането на първични продукти за хранителната промишленост чрез дълбочинна преработка на царевица. Основните продукти, произвеждани в завода в Разград с царевично нишесте, глюкозен сироп, кристална и течна декстроза, високо-фруктозен сироп от царевица и малтодекстрини. Странични продукти на технологията са царевичен зародиш, царевичен глутен и царевични фуражи.

Раздържавяването на на това предприятие беше сред първите успешни сделки, а заводът е сред водещите в страната с преработката на една четвърт от царевицата в страната.

В началото на годината новият проект на "Амилум България" получи и административна подкрепа от Министерството на икономиката като първи клас инвеститор. Предвижда се да се пуснат нови производствени линии за високо фруктозен глюкозен сироп и кристална декстроза. Ще има и инсталация за производство на етанол. С пускането в експлоатация на новите машини производственият капацитет на компанията ще бъде удвоен. Проектът е екологичен, защото с него ще бъдат инсталирани и две системи за ко-генерация. Енергиятата и горещите газове ще се използват за изсушаване на странични продукти като царевичен зародиш и глутен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама