Концерт за Българското председателство на ЕС напълни операта в Скопие (СНИМКИ)

18:15, 26 апр 18 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на ЕС, събра на една сцена в Скопие благоевградския ансамбъл „Пирин“ и македонския „Танец" за първи път от 15 години насам. Македонската опера и балет посрещна над 500 души дошли да се насладят на изпълнението на едни от най-големите майстори на народните песни и танци на Балканите. Спектакълът откри заместник-министърът на външните работи на България Георг Георгиев.

„Фолклорните ритми, песни и танци не знаят граница, а у нас казваме, че който пее, зло не мисли. Като протягам към вас приятелска ръка, ви каня на общия празник на мелодии и стихове, толкова близки и обичани от всички нас“, заяви Георг Георгиев в приветствието си към публиката. Той изрази радостта си да бъде в Скопие в един толкова важен момент и за Република България, която председателства за първи Съвета на ЕС, и за Република Македония, към която съвсем наскоро бе отправена препоръка от Европейската комисия за започване на предприсъединителни преговори.

„България ще продължи да подкрепя съседите си от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Вярваме, че нашето бъдеще е споделено и такова е посланието, което искаме да отправим със срещата в София на 17 май“, подчерта Георг Георгиев. Той допълни, че пълноценното сътрудничество между страните в региона е важно както за реализирането на европейската им перспектива, така и за стабилността и общия ни просперитет.

„Първата крачка към такова сътрудничество е да намираме и споделяме ценностите, които ни свързват. Убеден съм, че днешното събитие напълно се вписва в тази идея“, каза още заместник-министър Георгиев на откриването на концерта.

В спектакъла, продължил повече от два часа, „Пирин“ и „Танец“ представиха едни от най-популярните и любими на българската и македонската публика народни песни и танци. Ръководителят на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов не скри вълнението си от съвместнотоучастие на двете трупи. Той сподели, че двата състава не са се събирали на една сцена от близо 15 години и изрази надежда техните срещи в бъдеще да радват по-често публиката от двете страни на границата.

„Много се надявам в следващите 4 години да обиколим колкото може повече български градове“, каза ръководителят на македонската формация „Танец“ Зоран Джорлев, която планира на 21 май концерт в Пазарджик.

Двамата ръководители подчертаха, че се надяват спектакълът в Скопие да поднови добрата практика на сътрудничество, която съставите са имали преди години, и съвместните им изяви да бъдат все по-чести. Фолклорният концерт се финансира от Министерството на външните работи на Република България в рамките на Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС и община Благоевград.

Инициативата имаше и благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени за Център за деца със синдром на Даун в Република Македония. Децата от Центъра също участваха в събитието като помагаха на организаторите в раздаването на програми, асистираха на водещата и се включиха в голямото общо хоро, с което завърши концерта.

„Този прекрасен концерт е чудесен пример за силното приятелство и добросъседство между нашите две страни. С подобни инициативи показваме искреното си желание за заздравяване на изначално силните връзки помежду ни, включително и в сферата на културата. Градим нов дух на истинско приятелство и благодарение на него вярвам, че подобни инициативи ще се случват все по-често“, заяви след края на концерта зам.-министър Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама