Еврокомисията въвежда нови мерки за борба с фалшивите новини

18:40, 26 апр 18 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия въвежда мерки за борба с дезинформацията, фалшивите новини и хибридната медийна информация. Мерките се приемат, за да се пресекат информационни акции за подвеждане на обществото в кампанията за предстоящите европейски избори след година.

Брюксел създава механизъм за проследяване на източниците на информация и техните спонсори с електронна идентификация. Комисията ще налага на онлайн платформите да премахват фалшивите профили на социалните мрежи. Като първа стъпка новите мерки ще се въведат на доброволни начала, а ако това не проработи до края на годината ще се предприемат и нови правила, съобщи NOVA.

Мерките представиха комисарите по дигитализация Мария Габриел и по сигурността Джулиън Кинг.

„Има нелоялни практики и Комисията трябва да се намеси. В момента има липса на проследяемост. Насочваме се към това с протоколи и алгоритми и регистрация за използване на истински имена, както проверка на фактите”, заяви Мариела Габриел.

„Днешният свят е зависим от технологиите в безпрецедентен мащаб и се изправяме пред кибер заплахи, хибридни войни и манипулации със сериозни последици за нашата сигурност. Руската военна доктрина е заложила информационната война като основа за дейността си. Цифровите инструменти се разпространяват мащабно във всички сфери на нашия живот. 80% от европейците виждат дезинформацията като проблем. Социалните медии имат влияние върху новините и информацията. За да се справим със заплахите пред следващите избори”, заяви Джулиън Кинг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама