Борисов: До една година България може да кандидатства за еврозоната

14:05, 26 апр 18 / Политика 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време третата дискусия "Европа отново на път", която този път е на тема: "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете". Съорганизатор на проявата е Сергей Станишев като лидер на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, както и Ева Майдел от групата на Европейската народна партия в ЕП.

Бойко Борисов зае позицията, че не е оптимист, че за няколко месеца ще кандидатстваме за еврозоната, но изрази увереност, че бихме могли да се справим в рамките на една година.

„В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът, цитиран от bTV.

Той посочи, че влизането в еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва“, каза още той.

България изпълнява всички критерии за приемане и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отказ от нашите европейски партньори. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение.

„Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, каза още Горанов и посочи, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.

„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още министър Горанов.

Сергей Станишев заяви, че когато говорим за членството в еврозоната има друга визия за Европа, а именно - Европа на различни скорости. Станишев визира изказванията на френския президент Еманюел Макрон. Подобен сценарий, според Станишев, е не само политически риск, но и риск, който ще има и други измерения. "Трябва да има национално съгласие, да се работи този сценарий да не се случи", настоя Станишев. По думите му, ако сега изпуснем момента, рискуваме да се отложи този процес неопределено.

"От нас зависи дали поколението, родено през 2007-2025 г., ще може да получава своята заплата в евро", посочи Станишев. Той определи като погрешно разбирането, че ERM 2 e "само чакалня", съобщи News.bg.

"Ние като общество трябва да имаме ясна визия какво трябва да направим", констатира той. Според него има сериозен риск от това да се създадат свръхочаквания у хората, че едва ли не с политическо събитие - каквото е приемането на еврото - всичко ще се промени.

Станишев визира и конкретни ползи от приемането на еврото, като първите, по думите му, са политическата и правото на участие в решенията. По-голяма стабилност и прозрачност на банковата сфера, закономерна външна институция в процес на надзор, изтъкна още той като положителни последствия от членството ни в еврозоната.

Станишев припочни, че България е преживяла не е една банкова криза и именно това трябва да се избягва.

Друга полза от приемането ни в еврозоната е много по-улесненият достъп до капитали и финансиране. Станишев обобщи ефектите с прозрачност на българските Финансови институции, засилване на българската икономика, и позициониране в А отбора на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама