200 млн. души страдат от остеопороза, а 400 млн. са диабетиците по света

16:40, 26 апр 18 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният и добър контрол на диабета по-рядко води до фрактури, сочат изследванията на ендокринолозите у нас. За профилактика на остеопорозата огромна роля има физио- и кинезитерапията.
      
Добрият контрол на кръвната захар при диабетици е основна превенция на диабетна остеопороза, посочва проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и един най-известните ендокринолози у нас и по света пред БНР. 

„Значимо е във възрастта 50-59 нарастването на диабета, а това е точно възрастта, когато е и остеопорозата. Вижте какво неприятно съвпадение. Остеопорозата е епидемия в света. 200 млн. имат остеопороза в света. А диабетиците са 400 млн. 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си. Честотата на фрактурите при диабетици е по-висока. Смъртността от бедрена фрактура е от 20 до 50% - почти половината умират през първата година. Диабетът се приема за рисков фактор за фрактури. Тези две епидемии са вплетени една в друга и трудно можеш да ги разделиш“, отбелязва проф. Борисова.

Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури, тъй като фрактурите може да се дължат на диабетната невропатия, очни проблеми, хипогликемия.

Остеопорозата се открива случайно, тя няма симптоми и единствената клинична проява на болестта е фрактурата, но когато се появи фрактура, вече е късно. Рисковите фактори за остеопороза са тютюнопушене, ниска двигателна активност, диета, бедна на белтък, калций и витамин Д, алкохолизъм, наследственост, диабет тип 2, артрит, някои лекарства.

В България са извършвани проучвания през 2016 г., които показват, че броят на известните болни от диабет се увеличава и болестта засяга над половин милион българи, а вероятно над 100 000 диабетици не са диагностицирани, допълни още проф. Борисова.

Физическата активност е превенция както за диабета, така и за остеопорозата, като най-важна част от упражненията са свързани с подобряване на координацията и равновесието, казва Мария Гарванова - рехабилитатор и кинезитерапевт в болница „Софиямед". 

„Много са важни двигателните упражнения. Трябва да има движение, да не се застоява на едно място. Много са важни движенията за координация и равновесие като профилактика на падането, защото костите са изключително чупливи, чувствителни. Другото важно е да се разпределя тежестта при пазаруване – да не е повече от 3 кг. във всяка ръка. Да се седи с изправен гръбнак. Да се направи навреме измерване на костната плътност. В следствие на получена болка в гръбнака е хубаво хората да се изследват. Упражненията с малки гирички подобряват плътността на костите, действат засилващо“, обяснява Гарванова.

Симптомите за остеопороза са люпене на нокти, падане на коса, при падане най-често се чупи тазобедрената кост, добави още Гарванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама