Създават 100 центъра за хора с увреждания в страната

13:40, 26 апр 18 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който ще доведе до създаването на 100 нови центъра за социални услуги.

''Фокусът в него е по-голяма грижа за възрастните хора и хората с увреждания'', заяви социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за изпълнението на Плана за действие за периода 2018-2021 година, предаде БГНЕС.

В резултат на изпълнението на Плана ще бъдат създадени 100 нови социални услуги- 6 Дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, 16 Дневни центъра за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания; 10 Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и за лица с умствена изостаналост; 68 Центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора (за лица с психични разстройства, лица с умствена изостаналост, лица с различни форми на деменция и възрастни хора в невъзможност за самообслужване).

На областно ниво ще бъде развита патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Ще продължи и предоставянето на социални услуги в домашна среда - личен асистент, социален асистент и домашен помощник. Чрез тези дейности ще бъдат подкрепени над 30 000 лица. Планирано е извеждане на минимум 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост от специализирани институции и осигуряване за тях на услуги в общността. Ще бъдат закрити 10 специализирани и институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама