Корейски десерт предизвика дипломатически скандал

16:50, 25 апр 18 / Любопитно 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Япония протестира пред Южна Корея заради десерт с изображението на спорните острови Такешима (Токто), който ще бъде сервиран по време на предстоящата среща с участието на лидерите на двете Кореи Мун Чже Ин и Ким Чен Ун. Срещата ще се проведе на 27-ми април.

„На фона на нашата позиция за териториалните права върху остров Такешим това е неприемливо и предизвиква съжаление“, заяви директорът на департамента Азия и Океания в японското външно министерство Кенджи Канашуги.

Протестната нота е връчена на южнокорейското посолство в Токио, а също така и директно на корейското външно министерство чрез японското посолство в Сеул.

По-рано администрацията на южнокорейския президент предостави меню за обеда на срещата на върха. В него влизат швейцарско национално ястие от стрит пържен картоф с пържена риба. За десерт ще бъде сервиран мангов мус с табличка от бял шоколад, на която със син цвят ще бъде изобразена картата на обединена Корея с включените в нейния състав острови Такешима.

Този архипелаг включва група малки острови, намиращи се в западната част на Японско море, което корейците наричат Източно море. Тези необитаеми скалисти територии са обект на международен спор след 1945 г., когато Корея беше освободена от японското колониално владичество.

В момента те се контролират от южнокорейската армия, която е дислоцирала там малък гарнизон. Токио твърди, че Сеул незаконно е окупирал тази територия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама