ВКС оправда бившия военен министър по делото за „Интендантско обслужване”

15:35, 25 апр 18 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният касационен съд потвърди решението на Военно-апелативния съд, с което ексминистърът на отбраната Николай Ненчев е оправдан по делото за „Интендантско обслужване”. В рамките на същия съдебен процес пред Темида се изправи и бившият директор в МО Венислав Цанов.

Двамата бяха обвинени в съучастие в тежко длъжностно престъпление, довело до загуба за повече от 250 000 лева.

Ненчев бе обвинен за това, че като действащ министър в периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г. е склонил умишлено директора на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Венислав Цанов да не изпълни свои задължения по Закона за обществените поръчки. Цанов трябвало да осуети подписването на договор с участник, спечелил поръчка за изготвяне на военно облекло. Целта била конкурсът да бъде спечелен от втория класиран - „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на дружеството.

Цанов пък отговаряше пред съда заради закъснение за обявяването на класирането и победителя. Освен това, той не сключил съответния договор. Направил това, за да запази поста си, след като Ненчев го заплашил с уволнение.

Целта на двамата съучастници била постигната, твърдеше прокуратурата. „Интендантско обслужване” ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока с близо 260 000 лева от първоначалната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама