Трудни разговори очакват Ангела Меркел в Белия дом

08:10, 26 апр 18 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон подсказаха, че може да бъде сключено ново споразумение за прекратяване на ядрената програма на Иран, сега идва ред и на германския канцлер Ангела Меркел да се включи в усилията за запазване на мира.

Двамата лидери ще обсъдят ‘‘двустранни въпроси и, разбира се, предизвикателствата пред външната политика и политиката на сигурност‘‘, предава БТА.

След срещата с Макрон скептичният Тръмп заговори за „може би много по-голямо споразумение”. Френският лидер пък коментира,  че новият пакт трябва да обхваща програмата за балистични ракети на Иран, както и ролята на страната в Близкия Изток.

Още откакто Тръмп спомена, че може да отмени споразумението с Иран, от Техеран предупреждават за „тежки последици”,  ако САЩ се оттеглят. Американският президент още миналата година заплаши, че няма да удължи споразумението, сключено по времето на предшественика му на поста Барак Обама. Действието на сключения ядрен пакт между Иран и световните сили изтича на 12 май.

Макрон обаче опитва да убеди американския си колега да се придържа към споразумението, тъй като в момента то е най-добрата опция за уреждане на отношенията с Техеран. В петък Меркел ще направи същото.

Разговорите в Белия дом най-вероятно ще бъдат трудни, защото Вашингтон и Берлин са на различно мнение по редица въпроси, вариращи от търговията до сделката с Иран, коментира Ройтерс.

Предпазливата Меркел не съумя да изгради добри лични отношения с Тръмп и атмосферата на нейното еднодневно работно посещение в Белия дом вероятно ще бъде в ярък контраст с атмосферата на тридневното официално посещение на френския президент Еманюел Макрон.

Меркел и Макрон са в тясно сътрудничество за реформиране на еврозоната и укрепване на Европейския съюз, който се стреми да запази единството си срещу засилващия се протекционизъм на администрацията на Тръмп и настъпателността на Русия, коментира още агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама