Арх. Румен Русев ще замества кметицата на "Младост"

14:20, 25 апр 18 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на столичния район "Младост" определи архитект Румен Русев да замества арестуваната кметица Десислава Иванчева. Това се казва в нарочна декларация от зам.-кметовете на района до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, кмета на София Йорданка Фандъкова и до медиите. Предложението трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет.

На 17 април кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева.

На 24 април в кметството на "Младост" е получено писмо, с което Иванчева заявява, че иска да ползва полагаем отпуск и да бъде заместена от зам.-кмета Владимир Клисуров. Зам.-кметовете Румен Русев и Владимир Клисуров се събират в екип и решават да продължат работата. Определеният от Иванчева Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста и така Русев остава като възможност да замества кмета на район "Младост". 

Иванчева бе заподозряла, че зад нейния арест стои искането на зам.-кмета Румен Русев да заеме мястото й. Това твърдение бе отречено от Русев.

Междувременно юристите не са единодушни дали исканият отпуск на Иванчева е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения.

Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", пишат в писмото си зам.-кметовете Русев и Клисуров.

"Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район "Младост" декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет", се казва в декларацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама