Деница Сачева: Мина времето да работим по 20-25 години на едно място

14:40, 25 апр 18 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отминало е времето, когато човек е можел да работи по 20-25  години на едно място. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на конференция „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор”.

„Бъдещите поколения ще трябва да добиват нови компетентности, защото вероятно ще трябва по-често да се преквалифицират. Затова ролята на професионалното образование не е само да дава възможности за учениците, но и за завършилите”, добави тя.

Според Сачева до десет години част от професиите ще изчезнат и ще бъдат заменени с други, които в момента не съществуват. Тя подчерта, че най-голямото предизвикателство пред образователните системи е да създават гъвкаво и адаптивно обучение, което да дава нови умения.

Думите ѝ бяха подкрепени от зам.-началника на отдел „Професионално образование и обучение, дуално обучение и обучение на възрастни” към Директората по заетост, социална политика и свързване на ЕК Жоао Сантош. Той коментира, че 80% от хората с професионална квалификация намират и започват работа до шест месеца.

„Никой не трябва да разчита на квалификацията, която е получил в миналото. Живеем във време, в което това се учи цял живот“, заяви той и призова за по-голяма информираност в страните членки на ЕС за възможностите, които дава професионалното обучение.

Според данните на Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP) 61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява по-добра и по-доходоносна работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама