Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров

12:25, 25 апр 18 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за мини „Бобов дол”, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че в края на март Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост.

Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г., в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие „Мини Бобов дол" ЕАД, въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за мината в размер на 8 940 231,47 лв.

Второто обвинение спрямо Овчаров е затова,че в периода от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г., е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ и държавата.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание лишаване от свобода от една до десет години както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност или лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама