За първи път заснеха движението на клетки в жив организъм

20:20, 25 апр 18 / Любопитно 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето клетки в тялото са относително неподвижни, но някои от тях, като тези на имунната система например, патрулират из нашия организъм, грижейки се за вътрешната ни безопасност. И го правят активно, не просто пасивно разнасяни от кръвта.

Досега опитите да се наблюдават клетките и техния таен живот се свеждаха до техники, които не разкриват цялата картина и дори можеха да бъдат подвеждащи.

Единият начин е под обикновен или под електронен микроскоп. В този случай клетките дори не са живи, защото технологията е агресивна и ги убива. Вторият метод позволява да наблюдаваме живи клетки, но при него те се намират извън организма - в лабораторни съдове. Последното ги подлага на неизбежен стрес и, следователно, поведението им се различава от нормалното.

Но учените са открили начин да преодолеят всички тези ограничения и сега всички можем да станем свидетели на това, което се случва и в този миг вътре в нас - нашият своеобразен вътрешен живот.

 

Изследователите са използвали комбинация от два типа микроскопски техники, едната от които се използва от астрономите за наблюдение на далечни космически обекти и осигурява ясното изображение на клетката в нейната естествена среда.

Втората пък дава възможност за наблюдение на това в реално време. Освен всичко, техниката позволява и наблюдението на структурите вътре в самата клетка - органелите.

Все още не е ясно колко информация ще даде новият метод в бъдеще, но той има огромен потенциал, който чака да бъде разкрит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама