Какво ще е времето през май?

10:00, 25 апр 18 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от най-топлите априлски месеци откакто се водят метеорологични наблюдения, особено що се отнася до планините. Мусала по всяка вероятност ще бие всякакъв рекорд”, каза климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия.

По думите му дъждът се очертава да бъде малко през този месец, на много места е под 20% от месечната норма, а в Югоизточна България - от Пловдив, през Хасково и Сливен, на практика не е валял дъжд. "Това е огромен проблем, защото в първите 10-15 см от почвения слой, в които се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите", коментира той.

"Времето от последните дни е типично лятно и само ниските сутрешни температури ни пречат да го наречем така", добави Рачев. "На 1-ви май очакваме температури от порядъка на 25-26 градуса", каза той.

През май се очертава времето да бъде топло, нормално, типично за сезона. Рачев посочи, че по принцип май е един от месеците с най-много дъжд за почти три-четвърти от територията на България. Според прогнозите обаче особено за източната половина от страната следващият месец се очертава по-сух от нормалното. Но тази прогноза обаче предстои да се актуализира.

Климатологът посочи, че лятото се очертава да бъде хубаво и слънчево. "Нищо чудно да бъде и доста горещо. Има предпоставки за по-топло лято от нормалното”, заяви още Рачев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама