Тръмп и Макрон призоваха за ново споразумение с Иран (СНИМКИ)

07:45, 25 апр 18 / Свят 25 793 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп даде първата държавна вечеря от встъпването му в длъжност. Тя бе в чест на френския държавен глава Еманюел Макрон и неговата съпруга.

Преди това двамата президента призоваха за ново споразумение с Иран. Сближаване на позициите беше демонстрирано и по другите основни теми - Сирия, Северна Корея и търговските отношения между САЩ и Франция.

Доналд Тръмп определи сегашното иранското ядрено споразумение като катастрофално и се обяви за изцяло ново споразумение за иранската ядрена програма , като заплаши Техеран, че ще плати скъпо, ако я поднови. От своя страна френският държавен глава заяви, че досегашното споразумение не бива да се разваля, но може да бъде допълнено, предаде БТА. 

"Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата" на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп. "Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран", добави той. 

"Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура", заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него. "Ще видим какво ще стане след 12-и", каза Тръмп.

"От няколко месеца казвам, че това споразумение не е достатъчно, но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности" на Иран, заяви Макрон. Той изрази желание да се започне работа по ново споразумение "в близките седмици и месеци". "Този път е единственият, който позволява стабилност. Франция не е наивна по отношение на Иран", каза Макрон.
 
Според френския президент трябва да се обхванат въпроси като блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г., прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона, предаде Ройтерс.

Решаването на сирийската криза трябва да бъде част от широкообхватно споразумение по отношение на Иран, бяха единодушни и двамата президенти. Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия "относително скоро", но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение.
 
Макрон заяви, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия. В близките седмици и месеци ще направи оценка какво трябва да се направи по сирийския въпрос. По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Макрон каза, че първата цел на намесата в Сирия е да се завърши работата по разгромяването на "Ислямска държава" и други радикални групировки.
 
Освен военната намеса обаче, трябва да се намери политическо решение на кризата в Сирия, а за тази цел трябва да се изготвят редица споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна страна, каза Макрон. 

През последните 18 години САЩ са похарчили 7 трилиона долара за Близкия изток, но повече няма да отделят такива суми, каза Тръмп. "Похарчихме 7 трилиона долара за Близкия изток и не получихме нищо или даже по-малко от нищо. САЩ повече няма да плащат", каза Тръмп и призова арабските страни от региона съществено да увеличат финансовия си принос за стабилизирането на Сирия, след като там бъде победена Ислямска държава.
 
"В Близкия изток има много богати страни и те трябва да увеличат съществено приноса си, за да не се възползва Иран и нашите усилия против Ислямска държава. Те трябва да увеличат финансовия си принос, не малко, а колосално", заяви Тръмп.

Тръмп призова Северна Корея да премахне целия си ядрен арсенал и изрази убеденост, че предстоящата му среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен Ун ще е успешна.
 
"Мисля, че ще бъде много положителна. Започнах един процес и отначало всички решиха, че подхождам неправилно. В същото време обаче от 25 години се водят преговори и нищо не стана, а сега стават много неща. Този въпрос отдавна трябваше да е решен от други американски президенти и други лидери на други страни. Ние напредваме съвсем добре. Организират се срещи и искам да видя премахване на ядреното оръжие в Северна Корея", каза Тръмп.

Разговорите между президентите на САЩ и Франция по въпроса за високите тарифи за вноса на европейски алуминий и стомана, които трябва да влязат в сила от следващия месец, приключиха без видим напредък. Тръмп заяви, че би предпочел да се договаря пряко с Франция, но Европейският съюз усложнява нещата с "неприемливите" си бариери за търговията. 
 
Макрон изрази доверие в доброто бъдеще на търговските отношения на Франция със САЩ и заяви, че е хубаво, когато съюзници работят заедно. Той заяви, че търговията между двете страни е балансирана и каза, че всички страни трябва да следват правилата на Световната търговска организация. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама