Пушенето вреди повече на жените, отколкото на мъжете

10:00, 28 апр 18 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пушенето е вреден навик и за двата пола и се отразява тежко на здравето им. Изследвания обаче показват, че дамите са по-застрашени от болести, ако са му се поддали. Ето и какво точно имаме предвид:

Два пъти по-голям риск от рак на белите дробове

Жена, която пуши, колкото своя партньор от мъжки пол е два пъти по-застрашена да развие рак на белите дробове, твърди нюйоркско изследване. Причината е, че телата на мъжете и жените реагират по различен начин на вредните вещества в цигарите. Докато мъжете могат да отделят някои от тях чрез урината, женските тела ги превръщат в канцерогенни вещества.

Увеличен риск от сърдечносъдови заболявания

Проучване, публикувано в „Ланцет“, твърди, че жените, които пушат толкова, колкото и мъжете, са изправени пред 25% по-висок риск от коронарна болест на сърцето, отколкото мъжете. Също така, рискът от сърдечни заболявания се увеличава всяка година повече за жените, отколкото за мъжете, ако продължат да пушат.

По-силно въздействие върху артериите

Друго европейско проучване установи, че когато жените и мъжете са били засегнати от същото количество тютюнопушене, дебелината на стените на каротидните артерии на жените е засегната пет пъти по-лошо от тази на мъжете.

Рискове, свързани с плодовитостта и раждането

Пушенето води до сериозни рискове и трудности при зачеване. Ако жена пуши, докато е бременна, се повишава вероятността от преждевременно раждане и смърт на новороденото. Освен това пушенето сериозно пречи на производството на кърма, пише Tialoto.bg.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама