Протестиращите миньори освиркаха енергийния министър, искат оставката й

15:35, 24 апр 18 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежението пред Министерството на енергетиката ескалира, протестиращите миньори освиркаха министър Теменужка Петкова и поискаха нейната оставка, предаде БГНЕС. Няколкостотин души пристигнаха в София от Раднево и Стара Загора, за да участват в "протестен поход за спасяване на българския въгледобив", под знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа". Миньорите поискаха да се увеличи с 15% цената на добиваните в Маришкия басейн въглища. 

Теменужка Петкова се срещна с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите миньори от държавните мини „Марица-изток“. Резултатът е, че министърът ще посети мините следващата седмица. Тя увери, че правителството взема всички мерки за защита на родния въгледобив. 

„В рамките на срещата днес продължихме диалога. Искам да отбележа, че мините са на положителен резултат – 7 милиона лева. Увеличени са приходите им спрямо 2016 г. с 56 милиона лева. Колегите получават редовно своите възнаграждение и социални добавки. Мисля, че климатът е добър“, каза министър Петкова.

Тя обясни, че миньорите имат претенции във връзка с увеличаването на цената на въглищата с цел инвестиции в техниката. Министър Петкова посочи, че такива инвестиции се правят. В момента е в ход обществена поръчка за рехабилитацията на 5 багера за 85 милиона лева. 

„Правим всичко необходимо, за да осигурим добри условия за труд, но миньорите са в правото си да имат претенции към нас. Това, за което се разбрахме е другата седмица да отида на посещение в мините“, заяви Петкова.

Попитана дали е притеснена от протестиращите, тя каза, че няма как да не е притеснена. Министър Петкова отново повтори, че мините са на положителен финансов резултат. „Вие помните, когато поехме управлението през 2014 г. мините нямаха пари за заплати. В момента те са на 7 милиона печалба. С увеличени приходи, с увеличени заплати от 10%. Правим всичко необходимо“, повтори енергийният министър.

"Вие знаете за завишените изисквания, които Европейката комисия поставя към този сектор. Правителството се бори затова този сектор да получи дерогация от тези завишени изисквания. В рамките на срещата ни в петък казахме каква е реалната ситуация", заяви един от протестиращите, цитиран от БНР.

Опитът на миньорите да внесат чувал с въглища в министерството доведе до кратък сблъсък с охраняващите ведомството полицаи. След срещата с министър Петкова протестът приключи. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама