Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава помощи в Германия

19:30, 24 апр 18 / Свят 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава над 1000 евро месечно помощ като бежанец в Германия. Под това заглавие в-к „Билд“ описва случая на 42-годишния тунезийски салафист Сами А., за когото се предполага, че е бил близък съратник на убития през 2011 година терорист.

Бившият бодигард живее със семейството си от 1997 г. в Западна Германия със статут на бежанец и получава помощи от държавата. Сами А. не може да бъде екстрадиран в Тунис, защото според германския съд е заплашен от политическо преследване и изтезания.  

Затова по силата на Закона за защита на лицата, поискали убежище в Германия, властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия отделят по 1167,48 евро на месец за издръжката на семейството на Сами А. Той и съпругата му имат право да получават по 194 евро като пълнолетни лица с право на убежище в Германия, които живеят извън център за настаняване и издържат общо домакинство в Бохум.

Всяко от четирите деца на семейството на Сами А. получава допълнителна помощ - между 133 и 157 евро според годината на раждане. Мъжът се ползва и от допълнителни социални помощи, които обаче не се разкриват заради регулацията за защита на личните данни.

Историята на тунизиеца стана публично известна още преди няколко години, и то преди серията от терористични атентати, които поразиха страната. Сега обаче националистическата "Алтернатива за Германия" вдига казуса с нова сила заради решението на съда, което забранява връщането му в Тунис.

Между 1999 и 2000 г. Сами А. участва в лагер за обучение на терористични бойци в Афганистан. Постепенно израства в чин, докато бива привлечен в личната гвардия от охранители на Осама бин Ладен. Според данни на Федералната служба за криминални престъпления, Сами А. е продължил да се движи в терористични кръгове и след атентатите от 11 септември 2001 г., пише Webcafe. 

Въпреки подозренията за незаконната му активност, Сами А. не може да бъде екстрадиран. Опитите за депортирането му датират още от 2006 г., а година по-рано Службата за чужденците отказва да удължи разрешителното му за престой в Германия. Въпреки това мъжът обжалва всяко решение за изгонването му от страната.

Забраната за депортации от Германия в Тунис е отменена преди 2 години. През април 2017 г. Върховният административен съд на провинция Северен Рейн-Вестфалия обаче решава окончателно, че все още има риск за живота и здравето на Сами А., ако бъде върнат обратно в страната. Решението влиза в сила, въпреки че самите съдии определят мъжа като "сериозна и значима заплаха за обществената сигурност".

Така той остава да живее в Бохум, като продължава да се ползва от финансовите права, които се полагат на кандидат-бежанците. В замяна на това бившият бодигард на Осама бин Ладен е длъжен да се явява всеки ден в полицията в Бохум.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама