Подробности за шофьора на вана, врязал се в пешеходци в Торонто (ВИДЕО)

09:30, 24 апр 18 / Свят 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водачът на вана, врязал се в хора по обед в понеделник в Торонто, е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. 10 души загинаха, а 15 бяха ранени в резултат на врязването на превозното средство в хората.
 
"
Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви Марк Сандърс, началникът на полицията на Торонто. Трагедията се разигра в момент, в който в града се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и днес, както е предвидено, съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".
 
Канадският премиер
Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".
 

Водачът на вана бе бързо арестуван и бе идентифициран като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто.

Хронологията на събитията от вчера показва, че в 13:26 ч. местно време вчера полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица Йънг, една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13:52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж, близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

Първоначално полицията съобщаваше за до
10 прегазени хора. После властите изнесоха данни за 10 убити и за 15 ранени, от които четирима са в критично състояние и двама в сериозно състояние.
 
Засега
мотивите на задържания мъж, шофирал вана, остават неизвестни. Мъжът е непознат на службите за сигурност. В момента на задържането му, той размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен.
 

Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързодвижещия се ван. Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.
 

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна Мюнстер.
 
Телевизия Глоубъл съобщава, че
Минасян ще се яви днес в 10:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, за да чуе в какво е обвинен, предаде Ройтерс.
 
Кадри, заснети от минувач на момента на ареста на Минасян, показват, че
той извикал на полицията: "Убийте ме" и насочил неидентифициран обект към полицай. Полицаят казал: "Не, легни на земята". Тогава заподозреният казал, че носи огнестрелно оръжие в джоба си, но полицаят му казал: "Не ми пука, легни долу".

Според бивши съученици на Минасян той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".
 
Понятието "специални потребности" се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Facebook на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека.
 
До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Гугъл има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама