В ЕП обсъждат готовността на ЕС за справяне с кибер атаките

09:40, 24 апр 18 / Свят 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Готовността на Европейския съюз за справяне с кибер атаките ще обсъдят европредставители и главния прокурор Сотир Цацаров на конференция в Европейския парламент. Целта е да се анализират заплахите пред сигурността и да се набележат необходимите мерки за превенция и защита.

На конференцията ще бъдат обсъдени законодателните инициативи и мерки за борба с кибертеторизма, сътрудничеството с НАТО, както и ролята на Европол в превенцията и разследването на кибер атаките. 

Редица проучвания показват, че над 80% от европейските граждани заявяват, че киберсигурността е много важна и те не са подготвени да понесат предизвикателствата на новите технологии и новите заплахи, а над 80 на сто от европейските фирмите са били поне веднъж обект на кибер атака, посочва организаторът на събитието - българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев, предава БНР.

Форумът на тема „Кибертероризъм-подготвен ли е Европейският съюз?“ ще бъде открит от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, а участие в него ще вземат еврокомисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел и главният прокурор Сотир Цацаров. Сред говорителите са Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол, Антонио Мисироли, помощник Генерален секретар на НАТО и Деспина Спану, директор за дигитално общество, доверие и киберсигурност в Европейската комисия.

Конференцията ще бъде закрита от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама