Манолова внася в НС предложение за улесняване избирането на местни обществени защитници

08:50, 24 апр 18 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента предложение за законови промени, с които да бъде улеснено избирането на местни обществени защитници. Според Манолова местните омбудсмани трябва да получават заплащането си от държавата, а не от общините, за да бъдат независими от тях и за да не ги натоварват финансово.

Само в 14 от 245 общини има избрани местни обществени посредници, а националният няма как да огрее навсякъде, каза Манолова на форум по темата в парламента. Според нея, омбудсмани трябва да има във всички общини с население над 10 000 души, но изборът им не трябва да е задължителен, а заплатите им следва да се определят от общинските съвети.

"В България гражданите има множество нарушени, застрашени права. Огромно е социалното страдание", аргументира нуждата от разширяване на мрежата от омбудсмани Манолова.

Силвия Георгиева от Националното сдружение на общините обяви, че ще бъде потърсено мнението на представителите на всички местни власти по предложенията на Манолова. "Институцията на местно ниво да се създава тогава, когато има осъзната потребност от местната общност", коментира Георгиева за БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама