Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество между България, Румъния, Сърбия и Гърция

08:00, 24 апр 18 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери ще се проведе днес в Букурещ.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила ще бъде домакин на премиерите на Гърция и на България Алексис Ципрас и Бойко Борисов и на президента на Сърбия Александър Вучич.

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.

Бойко Борисов ще участва и в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе в Бърдо при Краню, Словения, която е ротационен председател на ПСЮИЕ. По време на разговорите ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеството между страните от региона, особено в областта на свързаността,
сигурността, стабилността и икономическия прогрес, както и засилване на сътрудничеството с ЕС и другите международни организации и институции.

Лидерите на страните-участнички в ПСЮИЕ ще изберат и нов генерален секретар на оперативния орган на Процеса - Съветът за регионално сътрудничество.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е структуриран с активното участие на българската дипломация през 1996 г., когато на среща в нашата страна е приета Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите. Освен България, в ПСЮИЕ участват Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора, а от 2014 г. – и Косово.

Ежегодната Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама