Румен Радевсе се срещна с френския експерт по политическа стратегия Жерар Шалиан

17:05, 23 апр 18 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеите и перспективите за развитието на Обединена Европа и актуални проблеми от международния дневен ред обсъдиха на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и френският експерт по политическа стратегия Жерар Шалиан. Гостът е преподавател в престижни университети по цял свят и автор на множество публикации и книги, посветени на военната стратегия и конфликти от 20-и и 21-и век. Специалист по асиметрични конфликти и културна антропология на обществата в конфликт, той е работил на място по повечето от съществуващите конфликтни точки, по всички краища на земното кълбо.

Президентът Радев и проф. Шалиан се обединиха около мнението, че днес повече от всякога е нужно задълбочено и детайлно разбиране на генезиса и развитието на конфликтите, познание за характера и ценностите на местните субекти, ясна визия за конкретните цели, които нашите съюзи – ЕС и НАТО имат в съответния конфликт и за начина, по който тези цели могат да бъдат постигнати. Този подход единствен гарантира успешна реализация на нашите цели, като изключва всякакви предпоставени решения, идеологически подходи и механично заимстване на позиции, като вредни за това, към което се стремим на международната арена.

Европа е жертва на самата себе си, защото не се изправя пред реалните проблеми, които има, заяви Жерар Шалиан. Според френския експерт слабостта и пасивността на ЕС на международната сцена произтичат и от липсата на адекватни отбранителни способности. При взимането на политическите решения за бъдещето на Европа е важно да се чува гласът на визионерите, които предлагат стратегическо мислене и обръщат внимание на историческите поуки, заяви Румен Радев.

 

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама