Кандидат за президент на Мексико предложи на крадците да се режат ръцете

12:40, 23 апр 18 / Свят 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На крадците трябва да се режат ръцете", заяви кандидат за президент на Мексико в първия телевизионен дебат.

"Трябва да режем ръцете на онези, които крадат. Това е толкова просто", заяви 59-годишният независим кандидат за президент Хайме Родригес Калдерон. Предложението му породи недоумението на модераторката на дебата Денис Меркер, която на два пъти го попита дали говори сериозно. Той два пъти й обясни, че е имал предвид точно това, което е казал, пише БТА.

След това необичайно предложение в интернет се появиха карикатури на Родригес Калдерон. На тях неговият лик е поставен върху тяло на ислямист, който отсича ръката на мъж.

Хайме Родригес Калдерон, известен с прякора Ел Бронко (в превод Мустанга) е поставян в социологическите допитвания на пето място измежду кандидатите за президент.

Дебатите бяха фокусирани основно върху борбата с престъпността. В тях освен Хайме Родригес Калдерон участваха Андрес Мануел Лопес Обрадор, кандидат на лявата партия Движение за национална регенерация и фаворит в допитванията, Хосе Антонио Меаде Курибреня, кандидат от Институционно-революционната партия, независимата кандидатка Маргарита Савала и Рикардо Аная Кортес, ръководител на коалиция на десни и леви партии, поставян в социологическите допитвания на второ място.

В дебата Лопес Обрадор защити своята идея за амнистия на някои престъпницис. Според него това ще е за доброто на всички в Мексико, най-вече на бедните. Лопес Обрадор каза, че за да се разреши проблемът на Мексико с престъпността, трябва да се води диалог с всеки. Той заяви, че би поканил дори папа Франциск, за да обсъди с него как да се води подобен диалог с всички.

Останалите участници в дебатите разкритикуваха предложението на Лопес Обрадор. Меаде каза, че това означава, че Лопес Обрадор е на страната на престъпниците. Той го нарече "марионетка на престъпниците", подтиквана от "жаждата за власт". Аная пък каза, че идеята за амнистия е "лудост, която ще предизвика огромно насилие в страната".

Според Лопес Обрадор идеята за амнистия обаче не означава безнаказаност. Той каза: "Ние ще извикаме експерти и ще изготвим план, за да установим как ще бъде извършена тази амнистия".

Лопес Обрадор, който се кандидатира за трети път за президент, след неуспешни опити през 2006 г. и 2012 г., се ангажира да води борба с бедността, по-специално при младите. Според него именно увеличаването на бедността сред младите води до рекорден ръст на престъпността в Мексико.

"Не криминализирайте бедността!", възрази му тогава Маргарита Савала, която е съпруга на бившия държавен глава Фелипе Калдерон. "Престъпниците са пълни с пари", допълни тя в защита на тезата си, че не бедните са отговорни за увеличаване на престъпността в Мексико.

Всички кандидати обаче постигнаха съгласие, че досегашната политика в борбата с престъпността е претърпяла провал.

Президентските избори в Мексико са на 1 юли, припомнят агенциите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама