Над 85% от пациентите с рак на белия дроб у нас са в трети и четвърти стадий

16:30, 23 апр 18 25 814 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато вече въпреки съвременната медицина, продължителността на живота е много кратка. Решението е ранната диагноза и скринингът, коментира д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина /БАППМ/ пред БНР.

„Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, като истината е, че нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече имаме такива. Надяваме се в процеса на разработка на препоръките доказателствата да станат още повече, така че да имаме наистина една програма, която да отговаря на всички изисквания за безопасност, да е достатъчно ефективна и ефективна и по отношение на разходите. За да бъде въведена, тя трябва да бъде непрекъснато мониторирана и усъвършенствана, когато това е необходимо. Най-подходящата методика засега, за която имаме доказателства, е нискодозова високочестотна компютърна томография“, обясни д-р Коева-Балабанова.

Необходима е широка, целенасочена кампания за повишаване на информираността на обществото за ползата от скрининговите програми, подчерта тя.

София е домакин на конференция на тема: „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Организатори на събитието е БАППМ, в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина /ЕАПМ/. Една от основните цели на конференцията е да инициира препоръка пред Европейската комисия за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група. Предвижда се конференцията да приключи с приемане на декларация по този въпрос.

На форума нерешените въпроси около скрининга за рак на белия дроб дискутират водещи експерти в областта на персонализираната медицина, евродепутати, представители здравните власти на европейско, национално и регионално ниво, на пациентски организации, финансиращи институции, експерти, медицински специалисти, представители на индустрията, на науката, на академичните и изследователски структури.

„Само със съвместни усилия на всички заинтересовани страни могат да доведат до реален резултат“, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама