Близо 300 известни личности подписаха манифест срещу "новия антисемитизъм" във Франция

08:40, 23 апр 18 / Свят 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Актьорът Жерар Депардийо, певецът Шарл Азнавур и бившият президент Никола Саркози са сред близо 300 известни французи, които поискаха национални действия срещу "новия антисемитизъм", който според тях се дължи на растящия ислямски радикализъм, съобщи БТА. Манифестът, публикуван във вестник "Паризиен", е подписан и от  политици от левицата и десницата и еврейски, мюсюлмански и католически лидери.

В документа се приканват влиятелните мюсюлмани да осъдят антиеврейските и антихристиянските текстове в Корана като остарели, така че "никой вярващ да не може да се позовава на свещен текст, за да извършва престъпление". Отправя се и призив да се води борба с антисемитизма, "преди да е станало късно".

През последните години във Франция бяха убити няколко френски евреи от радикални ислямисти.

Междувременно в чешката столица Прага беше организиран поход срещу разпространението на антисемитски настроения и расова ненавист в Европейския съюз. Над 400 души преминаха от площад "Франц Кафка", в историческия район на стария град, до сградата на Сената в квартала "Кампа", където почетоха паметта на жертвите на Холокоста.

Участниците в похода започнаха събиране на подписи за прехвърляне на посолството на Чехия в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Тазгодишният поход срещу антисемитизма в Прага е 15-ият поред. През 2018 година негови организатори са местни граждани и чешкият филиал на организацията "Международно християнско посолство в Ерусалим". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама