Макрон и Тръмп се срещат във Вашингтон с коренно противоположни позиции по редица въпроси

08:50, 23 апр 18 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон пристига на тридневно посещение в Съединените щати. Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон "Маунт Върнън", последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.

Макрон и Тръмп обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. За Макрон, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски език, е важно какво ще постигне по време на тридневната си визита, освен напомняне за "уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка". 

В навечерието на визитата Макрон призова Доналд Тръмп да спази сделката за ядрената програма на Иран. В голямо интервю по една от националните телевизии френският президент каза, че в момента няма по-добър вариант от вече съществуващото споразумение с Иран.

Доналд Тръмп на няколко пъти заплаши, че ще оттегли Съединените щати от сделката, която предвижда Иран да допуска международни инспектори до обектите от своята ядрена програма, срещу което икономическите санкции срещу страната да бъдат свалени. На 12 май изтича срокът, в който Тръмп трябва да подпише продължаването действието на сделката или да изтегли Съединените щати от нея.

Междувременно стотици протестиращи изпълниха центъра на Чикаго, за да се обявят срещу военните удари в Сирия. Демонстрантите изразиха недоволството си срещу действията на Вашингтон и призоваха за по-обстойно разследване на данните за използване на химическо оръжие от режима на Башар Асад.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама